Банкеръ Daily

Свят

Байдън изпраща далекобойни високоточни ракети в Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес нов пакет оръжейна помощ за Украйна, предаде Ройтерс.

Той включва високоточни, бързоподвижни артилерийски ракетни системи. Те могат да поразяват с прецизност цели на до 80 километра.

"Съединените щати ще бъдат редом до своите украински партньори и ще продължат да снабдяват Украйна с оръжия и оборудване, за да се защитава", каза Байдън в изявлението, с което обяви новия пакет на обща стойност 700 милиона долара.

Има важни цели, които украинците не могат да достигнат със сегашното си въоръжение, затова тези ракетни комплекси ще променят значително ситуацията на бойното поле в югоизточната част на Украйна, където е съсредоточено основното настъпление на руските войски, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза на съвместна пресконференция във Вашингтон с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Киев e обещал на Вашингтон да не използва модерните ракетни системи за залпов огън HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) за атаки в Русия.

Макар и Съединените щати и съюзниците им да осигуряват на Киев все по-усъвършенствани оръжия, те са са разговаряли с Украйна за опасността от изостряне на конфликта, която крият възможни удари по цели дълбоко навътре на руска територия, казаха пред Ройтерс представители на американските власти и източници от дипломатическите среди.

Вчера Байдън каза пред репортери, че САЩ няма да предоставят на Украйна ракетни комплекси, с които може да бъдат обстрелвани цели в Русия. Такъв ход би бил рискован, предупреди американското разузнаване.

Съединените щати първоначално ще предоставят на Украйна четири системи HIMARS, за да увеличат обсега на въоръжените й сили срещу руските нашественици, каза американският заместник-министър на отбраната по политическите въпроси Колин Кал. Той уточни, че ще са необходими три седмици обучение за използването им.

Лично президентът Володимир Зеленски и други представители на украинските власти са дали уверения, че модерните ракетни системи за залпов огъня няма да бъдат използвани за нанасяне на удари по руска територия, отбеляза Колин Кал.

Украйна приветства обявената от Съединените щати нова оръжейна помощ. "Благодаря ви, съюзници! Нека победим Русия заедно!", написа в Туитър Андрий Ермак, началникът на канцеларията на президента Володимир Зеленски.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че доставката на американски модерни ракетни установки за Украйна повишава риска от въвличане на "трета страна" в конфликта, съобщи Ройтерс.

Лавров отговори това на въпрос по време на пресконференция в Саудитска Арабия за плановете на САЩ да предоставят на Украйна модерни ракетни системи, които могат да нанасят прецизни удари по руски цели на големи разстояния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във