Банкеръ Daily

Свят

Байдън и Си ще разговарят в понеделник в опит да намалят напрежението

Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе виртуална дискусия с китайския си колега Си Дзинпин в понеделник (15 ноември).

Срещата ще се проведе при високо напрежение в отношенията между САЩ и Китай. Въпреки това администрацията във Вашингтон се опитва да намали очакванията към нея, казвайки, че не се надява на конкретни резултати.

Байдън и Си са провели два телефонни разговора през тази година. Дискусията в понеделник обаче ще е първата, която ще се разглежда като среща на върха.

Последната среща на върха между САЩ и Китай бе през 2019 година. Тогава бе постигнат напредък в охлаждането на търговската война, започната от експрезидента Доналд Тръмп.

Корона кризата обаче доведе до нови спорове между Вашингтон и Пекин. Напрежение възникна по множество теми. Като започнем от произхода на Covid и стигнем до потъпкването на човешките права в Хонконг и Синдзян. Освен това Китай остана недоволен от решението на САЩ да включат в свои черни списъци китайски технологични компании заради подозрения, че те са заплаха за американската национална сигурност.

Си и Байдън „ще обменят мнения относно отношенията между Китай и САЩ и въпросите от взаимен интерес", заяви преди дни говорител на китайското външно министерство. Външният министър на Китай Уън И разговаря с американския си колега Антони Блинкен преди седмица, като призова и двете страни да се подготвят за гладка среща, за да гарантират, че отношенията ще се върнат към здравословно ниво.

Въпреки това не се очаква Байдън и Си Дзинпин да излязат със съвместно изявление след срещата.

"След телефонния си разговор на 9 септември двамата лидери ще обсъдят начини за отговорно управление на конкуренцията между САЩ и Китай, както и начини за съвместна работа, където нашите интереси са в съответствие. През цялото време президентът Байдън ще излага ясно намеренията и приоритетите на САЩ и ще бъде ясен и откровен за нашите притеснения относно Китай“, каза прессекретарят на Белия дом в петък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във