Банкеръ Daily

Свят

Байдън и Си се опитват да заровят томахавките

Това е най-задълбоченият разговор между двамата лидери и се случва на фона на задълбочаващи се разногласия между Вашингтон и Пекин по редица теми. Снимка: Радио Китай

Президентите на Съединените щати Джо Байдън и на Китай Си Дзинпин проведоха първа среща лице в лице, макар и онлайн.  Това е най-задълбоченият разговор между двамата лидери и се случва на фона на задълбочаващи се разногласия между Вашингтон и Пекин по редица теми като човешките права и търговията.

Си Дзинпин посочи, че както Китай, така и САЩ се намират в ключов период от своето развитие, а „глобалното село“ е изправено пред много предизвикателства. Като две водещи икономики в света и постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, Китай и САЩ трябва да засилят комуникацията и сътрудничеството, не само да се справят със своите вътрешни работи, но и да носят отговорност за международните дела и съвместно да насърчават мира и развитието на човечеството. Това е общата визия на Пекин и Вашингтон и на хората по света, а също и общата мисия на лидерите на Китай и САЩ.

Китайският президент подчерта, че за да насърчават развитието на Китай и САЩ, да поддържат мирна и стабилна международна среда и да реагират ефективно на глобалните предизвикателства, като климатичните изменения и епидемията, всички се нуждаят от здрави и стабилни отношения между двете страни.

Джо Байдън каза, че се радва да разговаря с китайския лидер и се надява диалогът помежду им да бъде откровен и директен, както в миналото. Той заяви, че като лидери на САЩ и Китай, те имат задължение да предотвратят превръщането на двустранната конкуренция в конфронтация, независимо дали е умишлена или неволна. По думите на Байдън, нужно е двете страни да преизградят консенсус, ясно и откровено да се отнесат към различията помежду им и да положат общи усилия в сферите от взаимен интерес, особено по важните глобални въпроси като климатичните изменения и др.

В заключение на изказването си, Байдън подчерта, че американско-китайските отношения оказват важно влияние на само на самите държави, но и на целия свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във