Банкеръ Daily

Свят

Байдън и Путин започнаха преговорите в Женева

Джо Байдън и Владимир Путин започнаха преговори в Женева на дългоочакваната среща на върха, целяща да предотврати съперничеството на двете страни да премине в открит конфликт.

Самолетът на руския президент прелетя над Женевското езеро и кацна в 12.27 ч. местно време. С кортеж пристигна до мястото на срещата на върха, вилата "Ла Гранж" от 18 век. Противно на навиците си, руският президент пристигна навреме, отбелязва "Гардиън".

Байдън пристигна минути по-късно и беше поздравен от швейцарския президент Ги Пармлен, заобиколен от руски, американски и швейцарски знамена. Байдън и Путин позираха за кратка фотосесия пред имението и си стиснаха ръцете. И двамата се усмихнаха, преди да изчезнат вътре.

В приветствието към гостите си Пармлен каза, че се надява двамата да имат "ползотворен и плодотворен диалог в полза както на техните страни, така и на целия свят". Историческите преговори на върха трябва да продължат четири или пет часа.

Преди срещата в сряда Байдън заяви, че търси "стабилни, предсказуеми" отношения с Русия въпреки твърденията, че Путин се е намесил в американските избори, провокира войни със съседите си и се опитва да смаже несъгласието, като затвори лидерите на опозицията.

Путин пристигна в Женева със собствен списък със забележки при първото си пътуване в чужбина след избухването на коронавирусната пандемия през 2020 г. Той изрази недоволство от подкрепата на САЩ за правителството на Украйна и според него и за опозицията в Русия и съседна Беларус, както и от разширяването НАТО в Източна Европа.

Въпреки че двете страни могат да търсят общи позиции по въпроси като контрола на ядрените оръжия, има множество клопки, които биха могли да минират разговора, очакван като предпазлива среща на върха, на която двете страни ще се опитват да маневрират, без да предизвикват скандал.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във