Банкеръ Daily

Свят

Байдън и Путин ще се срещнат през лятото

Руският външен министър Сергей Лавров коментира миналата седмица, че предложението на Байдън за среща с Путин е било възприето позитивно и в момента се обмисля.

Срещата на руския президент Владимир Путин с президента на САЩ Джо Байдън се планира за лятото. Датата и мястото обаче  още не са уточнени, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Действително бяха направени някои предложения, но не мога да потвърдя дата. Все още няма никакви договорки за дати. Наистина става дума за летните месеци, все още предстои анализ на различни фактори, за да се стигне до окончателни договорки. Все още не е назована нито една страна, в която може да бъде проведена срещата", изтъкна Песков.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира миналата седмица, че предложението на Байдън за среща с Путин е било възприето позитивно и в момента се обмисля. По-рано този месец Байдън проведе телефонен разговор с Путин с цел да намали напрежението, предизвикано от струпването на руски войски на границата с Украйна, и му предложи среща, на която да обсъдят спорните въпроси.

Въпреки протестите на Москва, САЩ въведоха този месец серия от нови санкции срещу Русия заради предполагаемата й намеса в американските президентски избори миналата година, кибератаките, агресията срещу Украйна и други прояви, които намират за злонамерени.

През март пък Байдън изрече най-острите думи, казвани от западен лидер, по адрес на Путин. Нарече го "човек без душа" и "убиец". айдън добави още, че Русия ще си плати за намесата в американската президентска кампания през 2020 г. – намеса, за която го е информирал директорът на ФБР. В същото време президентът на САЩ смята, че Москва и Вашингтон могат да си сътрудничат – например за сключването на нов Договор за стратегическите нападателни оръжия.

 Путин отвърна на интервюто на американския си колега Джо Байдън с примери за това, че американците са устроили "геноцид на местното население" и говори колко била "напълно безсмислена от военна гледна точка" ядрената бомбардировка на Хирошима и Нагасаки.

Освен това по думите му руснаците и американците имат "различен генетичен и културно-нравствен код", но на САЩ "ще им се наложи да се съобразяват" с това, че Русия защитава своите интереси "независимо от санкции и оскърбления".

Facebook logo
Бъдете с нас и във