Банкеръ Daily

Свят

Байдън и Ердоган: Критичните въпроси останаха във въздуха

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изглежда получи това, за което отиде в Брюксел - хубава фотография, на която усмихнати греят двамата с президента на САЩ Джо Байдън. Заради тази снимка Ердоган пропътува разстоянието от 3100 километра, за да изпрати посланието, че ледената епоха в отношенията между Турция и САЩ е приключила. Снимката, внушаваща позитивната атмосфера на разговора между двамата лидери, е отпечатана на първите страници на почти всички турски вестници днес, които излязоха с гръмки заглавия: "Няма проблем, който да не може да бъде разрешен" /в. "Хюриет"/, "Ще засилим сътрудничеството" /в. "Сабах"/, "Ледовете се разтопиха" /"Поста"/, предаде БТА.

Двамата президенти изразиха задоволство от първия си двустранен разговор в кулоарите на срещата на НАТО в Брюксел. Байдън нарече срещата "много хубава", а турският президент сподели, че двамата са провели "много ползотворен и искрен разговор" и че няма проблеми, които Турция и САЩ да не могат да разрешат.

Само че покупката на руските системи С-400, изключването на Турция от програмата за изтребителите Ф-35, подкрепата от САЩ за смятаните за терористи от Анкара сирийски кюрдски Сили за защита на народа и липсата на сътрудничество от Вашингтон в преследването на организацията ФЕТО не са проблеми, които лесно може да бъдат разрешени.

"Критичните въпроси останаха във въздуха!", пише в заглавие днес в. "Йеничаг", който публикува същата снимка на Байдън и Ердоган. Според изданието въпреки оптимистичния тон в изявленията на двамата лидери "кризата около С-400 и Ф-35 не бе преодоляна, а клеветата за "геноцида" дори не дойде на дневен ред".

Това призна президентът на Турция в изявления пред медиите след продължилата 45 минути среща на четири очи, последвана от разговор между делегациите на двете страни. Той посочи, че в разговора турската страна е изразила досегашните си становища във връзка с руските зенитно-ракетни системи и изтребителите Ф-35. Запитан дали в разговора е била обсъдена темата за признаването от Байдън на арменския геноцид, Ердоган отговори с думите: "Слава Богу, не дойде на дневен ред", макар че преди да отпътува за Брюксел се закани да повдигне въпроса.

С повтарянето на досегашните становища и отбягването на проблемните въпроси, разбира се, няма как да се осъществи пробив в проблемите, тровещи отношенията между двете страни в последните години. Все пак Ердоган подчерта, че "усилията не свършват тук, днес" и ще последва процес, в който предстоят разговори между министрите на външните работи и на отбраната на двете страни. Самият Байдън също е очакван в Турция в скоро време по покана, отправена му от президента Ердоган.

Придържането към неутралните теми, положителните послания и усмивките на снимките са едно добро начало за затоплянето между Турция и САЩ. Но все пак взаимната подозрителност, подхранена от години на негативна реторика, едва ли ще може да бъде изтрита с магическа гумичка. Според миналогодишно проучване на университета Кадир Хас турците поставят САЩ на първо място сред държавите, които представляват заплаха за Турция, преди Израел, Сирия, Иран и Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във