Банкеръ Daily

Свят

Байдън и Блинкън ще участват онлайн в срещата в Букурещ днес

Президентът на САЩ Джо Байдън и държавният секретар Антъни Блинкън ще участват днес чрез видеоконферентна връзка в срещата на високо равнище на формата Букурещ (Бе9), чиито домакини са румънският президент Клаус Йоханис и полският му колега Анджей Дуда, съобщава агенция Аджерпрес, като се позовава на дневен ред, качен на сайта на Държавния департамент на САЩ.

Според съобщението на Държавния департамент двамата високопоставени американски представители ще участват в букурещката среща от Белия дом в 10,30 ч.

Срещата на високо равнище в Букурещ се организира по инициатива на румънския президент Клаус Йоханис и ще се проведе в присъствието на президента на Полша Анджей Дуда, който е на официално посещение в страната. Останалите държавни глави и генералният секретар на НАТО ще участват в срещата чрез видеоконферентна връзка, уточнява Аджерпрес.

Според администрацията на румънския президент дневният ред на срещата в Букурещ визира подготовка за срещата на високо равнище на НАТО, която ще се състои в Брюксел на 14 юни, със специален акцент върху укрепването на трансатлантическите отношения, позиционирането на съюзниците за възпиране и отбрана по Източния фланг и процеса на размисъл "НАТО 2030".

Диалогът и сътрудничеството с държавите от Източното партньорство, подкрепата за укрепването на отбранителния им капацитет, както и засилването на устойчивостта на НАТО, на съюзниците и партньорите на фона на сегашните предизвикателства в сферата на сигурността също ще бъдат обсъдени от участниците в срещата на върха в Букурещ, посочва Аджерпрес.

В инициативата Букурещ (Бе9) участват България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Унгария

Facebook logo
Бъдете с нас и във