Банкеръ Daily

Свят

Байдън: Хаосът в Афганистан бе неизбежен след оттеглянето на САЩ

Хаосът беше неизбежен, след като САЩ решиха да напуснат Афганистан, заяви американският президент Джо Байдън, цитиран от световните агенции.

"Не знам как можеше да се избегне", заяви Байдън в интервю за Ей Би Си нюз. Лидерът на афганистанското правителство се качи на самолет, излетя и отиде в друга страна, а обучените от САЩ афганистански войски изоставиха екипировката и си побягнаха, напомни президентът на САЩ.

"Така че въпросът от самото начало беше дали ще решим да напуснем в указания от нас срок, дали удължаваме до 1 септември, или изпращаме значително повече войски в страната", добави Байдън. Алтернативата на изтеглянето беше ескалация, след като предишният президент Доналд Тръмп постигна споразумение, че ще се изтеглим до 1 май, напомни той.

"В замяна на това американците не бяха нападани", отбеляза президентът на САЩ.

Талибаните помагат на САЩ в евакуацията на американците, но има повече проблеми с евакуацията на "тези, които ни помагаха, когато бяхме там", добави Байдън.

Той заяви, че американски части могат да останат в Афганистан и след 31 август, ако дотогава не бъдат евакуирани успешно всички граждани на САЩ. Вашингтон планира да изведе от страната между 50 и 65 хиляди афганистанци, уточни президентът, като целта е евакуацията да се ускори до 5-7 хиляди души на ден, за да бъде спазен крайният срок. 

Междувременно САЩ заявиха отново, че не смятат бившия афганистански президент Ашраф Гани за фигура, която има влияние в Афганистан, след като той избяга на фона на светкавичната талибанска офанзива, предаде Франс прес.

"Той вече не е личност, която е от значение в Афганистан", заяви на пресконференция Уенди Шърман, номер две в американския Държавен департамент. Тя отказа да коментира решението на ОАЕ да му предоставят убежище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във