Банкеръ Daily

Свят

Байдън е за отпадане на патентните права на ваксините срещу COVID-19

САЩ продължават да обсъждат възможността за спиране действието на интелектуалните права върху ваксините срещу коронавируса, а президентът Джо Байдън, както и по-рано, поддържа тази позиция. Това е отговорила на брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки на въпрос за резултатите от онлайн срещата на върха на организацията за Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС).

Една от журналистките е отбелязала, че, по нейно мнение, се наблюдава сближаване на позициите между САЩ, Русия и Китай по отношение на производството и разпространението на ваксините. "АТИС поддържа искането за спиране действието на патентните права върху ваксините, както и президентът Байдън." 

"Аз мога да кажа, че позицията на президента Байдън остава такава, каквато вие я описахте. Процесът върви. Посланикът на САЩ по търговските преговори Катрин Тай е нашият главен представител, когато се водят подобни обсъждения и консултации", подчертава Псаки.

Тя припомня, че срещата на АТИС е била в онлайн режим. По думите на прессекретаря на Белия дом, между Байдън и председателят на КНР Си Цзинпин не е имало преки контакти, а изказването на китайския лидер е било на запис.

По въпроса за възможни контакти с Пекин на високо равнище, тя е съобщила, че засега не може нищо да се каже. Но САЩ, пояснява Псаки, продължават да търсят възможности за взаимодействие с Китай.

Както е казал на форума на АТИС президентът на Русия Владимир Путин, Москва се изказва за премахване на бариерите за производство и доставки на ваксини в целия свят. "Считаме, че е  важно и ще продължим да работим заедно над създаването в Азиатско-Тихоокеанския регион на нови мощности за производство на ваксини, отстраняване на административните и други бариери, които пречат за тяхното производство и доставки", е отбелязал той. Путин е подчертал, че Русия разглежда разширяването на мащабите на ваксинация като първостепенна задача в борбата с пандемията.

 

Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество 

(Asia-Pacific Economic Cooperation), съкратено АТИС, е регионална икономическа организация с централа в Сингапур.

Създадена е през 1989 година в Канбера по предложение на министър-председателите на Австралия и Нова Зеландия. Целите на организацията са облекчаване на свободната търговия и развитие на регионалното сътрудничество. Първоначалният висш орган е ежегодна среща на ниво министри, но след промените през 1993 година взимат участие лидерите на държавите-членки. Органи са: конференция на високо равнище, сесии на министрите на външните работи и на икономиката, Постоянен секретариат, Азиатско-тихоокеански парламентарен форум.

През 1994 година се приема за главна цел създаването на система за свободна и открита търговия и либерализация на инвестиционния режим. Всяка страна сама определя своя статут и срок за въвеждане на новия режим на основата на индивидуални действия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във