Банкеръ Daily

Свят

Байдън е първият в историята на САЩ, получил повече от 80 млн. гласа

Демократът Джо Байдън става първият в историята на САЩ кандидат, за когото на президентските избори са подадени повече от 80 млн. гласа. Това показват изчисленията на различни медии. Властите в някои щати още продължават да броят гласовете, но, по данни на телекомпанията NBC, към момента вече е известно, че своя глас за Байдън са дали не по-малко от 80 011 360 избиратели, а за сегашния държавен глава Доналд Тръмп са гласували 73 881 874 човека.

Други медии споменават и по-висока цифра, но телевизия Fox News твърди, че Байдън все още не е преминал кота 80 млн. гласа.

Байдън, признат от американските медии за победител в президентската надпревара, вече държи един рекорд. В първия ден след изборите стана известно, че той е получил поддръжката на 70 млн. човека, което  не се удавало на нито един кандидат в цялата история  на САЩ. Предишното постижение беше на Барак Обама, който беше получил на изборите през 2008 година 69.4 млн. гласа.

Тръмп също, по информации на Associated Press, е рекордьор, получавайки "като загубил кандидат за президент" повече от 70 млн. гласа в своя поддръжка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във