Банкеръ Daily

Свят

Байдън е под кръстосан огън заради инфлацията

Президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън лети към Европа в четвъртък, 28 октомври, за две срещи на върха - на Г-20 в Рим и на глобалния форум за климата на ООН в Глазгоу. В същото време той се сблъсква с остри критики у дома заради икономическата си политика. 

Американски конгресмени от Републиканската партия на САЩ порицаха икономическата политика на президента Джо Байдън, която според тях ще подхрани дългосрочна инфлация.  Конгресът обсъжда два големи инвестиционни плана, които може да бъдат приети скоро, но според опозицията парите, които администрацията на президента демократ вече предостави на икономиката, вече са довели до нарастване на цените, съобщи АФП.

"Инфлацията залива страната, наводнена от пари", предупреди лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл на пресконференция в Конгреса, като имаше предвид спасителния план на стойност 1,9 трилиона долара, гласуван от демократите през пролетта. "Последното нещо, което трябва да направим, е да добавим нова серия от данъци и разходи", добави той.

Демократите се опитват да постигнат споразумение по инвестиционните планове на президента Джо Байдън, преди той да отлети утре за срещата на Г-20 в Рим, последвана от конференцията за климата в Глазгоу. Те работят по две програми, предвидени за срок от 8 до 10 години - за инвестиции от 1,2 трилиона долара за модернизиране на инфраструктурата и за социални и екологични мерки в размер на около 2 трилиона. Тези разходи, макар и високи, вече бяха намалени, за да обединят всички течения в Демократическата партия. Евентуално споразумение може да бъде постигнато още тази седмица.

Президентът твърди, че тези планове ще направят възможна реформа на страната, като същевременно гарантират дългосрочен растеж. Според неговото правителство високата инфлация се обяснява с продължително икономическо възстановяване и засилено търсене.

Байдън  вече се провали в намерението си увеличи данъците. В предизборната си кампания той беше обявил, наред с други неща, че иска да увеличи ставката на корпоративния данък от 21% на 28%. Скорошен модел на демократите в Конгреса на САЩ предвиждаше 26,5%. По-високите данъци трябва да се използват за пакет от милиарди долара, който включва огромни инвестиции в социални програми и опазването на климата. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във