Банкеръ Daily

Свят

Байдън е направил промени в Овалния кабинет

Овалният кабинет, сниман отгоре.

Президентът на САЩ Джо Байдън по традиция е направил промени в подредбата в Овалния кабинет на Белия дом и сред другите неща даже е поставил лунен камък на една от лавиците. За това съобщава вестник The Washington Post.

Новият държавен глав е свалил портрета на седмия президент Андрю Джаксън, който е бил на стената отляво на бюрото на досегашния  американски лидер. Той е сменен с портрет на един от бащите основатели на Съединените американски щати Бенджамин Франклин, нарисуван от известния френски художник Жозеф Дюплеси. Както и много други предмети на изкуството, каптината е предоставена на  Белия дом за временно ползоване от Националната художествена галерия на САЩ. 

През 2017 година 45-ят президент Доналд Тръмп бе критикуван за това, че той е снимал с ветерани от индианското племе навахо под портрета на Андрю Джаксън, който е подписал закон, насочен към етническо прочистване и насилствено преселение на американското коренно население.

На разположена вдясно от портрета на Бенджамин Франклин лавица Байдън е поставил лунен камък. Според The Washington Post с този жест той искал да подчертае своя интерес към науката. По данни на вестник Houston Chronicle, става дума за парче базалт, което екипажът на американския космически кораб Apollo-11 е подарил на  42-я президент на САЩ Бил Клинтън.

Байдън също така е поставил бюст на американския правозащитник и  борец за правата на мигрантите Сесар Чавес на скрина зад неговото бюро. Трябва да отбележим, че още в сряда новият американски лидер се е разпорядил да се смекчи миграционното законодателство, което беше силно втърдено от неговия предшественик на този пост. Демократът е  върнал в Овалния кабинет и картината "Авеню под дъжда", която е била там при управлението на Клинтън и на 44-я президент Барак Обама. Но Тръмп беше решил да махне тази, нарисувана с маслени бои през 1917 година картина.

На камината Байдън е поставил бюст на лидерите на движението  за граждански права на чернокожите в САЩ Роза Паркс и Мартин Лютър Кинг, а също така и на Робърт Кенеди, американският политически деец и брат на 35-я президент Джон Кенеди. 

На стените на Овалния кабинет сега са поставени  портретите на 1-я, 3-я, 16-я и 32-я президенти Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Абрахам Линкълн и Франклин Делано Рузвелт, а също така и един от бащите-основатели на САЩ - първият министър на финансите на страната Александър Хамилтън. 

Но новият държавен глава е махнал бюста на британския министър-председател Уинстън Чърчил, а също така флаговете на различните родове войски на САЩ.

 

Овалният кабинет 

е официалното работно място на президента на САЩ. Разположен е в Западното крило на Белия дом. Архитектурно се характеризира с три големи прозореца с южно изложение зад президентското бюро, както и камина в северната страна на помещението. Има четири врати, като източната води към Розавата градина. През западната се отива в по-малка стая, използвана за учебни цели, както и като трапезария. Северозападната врата води към главния коридор на Западното крило, а североизточната - към кабинета на секретаря на президента. Овалният кабинет има валчеста форма, като голямата ос е с дължина 10.9 м, а малката - 8.8 метра. Височината му е 5.6 метра.

След построяването на Овалния кабинет през 1934 година по време на мандата на Франклин Рузвелт, в него се поставят настилки четири пъти. Първата настилка е от корк върху основа от иглолистна дървесина, но Дуайт Айзенхауер, който е любител на голфа, по-късно поврежда пода със своите стикове за голф. Линдън Джонсън заменя подовата настилка в средата на 60-те години на миналия век с линолеум. През 1982  година Роналд Рейгън поръчва нов паркетен под, който този път е от бор и дъб, и новият дизайн прилича на оригиналните чертежи на Ерик Гаглър от 1934 година. През август 2005 година подът е отново подменен, този път от Джордж Буш, но разликите с предишния му вид са минимални.

Facebook logo
Бъдете с нас и във