Банкеръ Daily

Свят

Бахрейн ще приеме първия старт от новия сезон на "Формула-1"

Пистата "Бахрейн Интернешънъл" се намира в Сакхир, на 30 км югозападно от столицата на острова - Манама.

Първият старт на най-гледаното автомобилно състезания в Европа и Азия - "Формула-1" ще се проведе между 26 и 28 март в Бахрейн. В  САЩ то отстъпва единствено на местните серии "Индикар" и "Наскар". Ковид пандемията се намеси и в това състезание, което пък наложи актуализиране на спортния календар за тази година.

Шампионатът трябваше да започне в Мелбърн - между 19 и 21 март, но Гран при на Австралия беше пренасрочено за 19-21 ноември. Във връзка с молбата на организаторите на Гран при на Китай, този старт е отложен за неопределен срок. Вместо него в календара е включено Гран при на Италия, което ще се състои на пистата "Имола" на 16-18 април. Всички тези промени са се наложили заради  ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус. 

През миналия сезон шампион на "Формула 1" стана британският пилот на "Мерседес" Люис Хамилтън, като завоюва титлата за седми път и повтори рекорда на германеца Михаел Шумахер.

Голямата награда на Бахрейн е кръг от световния шампионат на Международната автомобилна федерация, ФИА - "Формула 1". За първи път той се е провел тук през 2004 година. Тогава това е било първото Гран при в Близкия изток и кулминацията на проект за милиони долари, започнат през 2002 г., когато Кралство Бахрейн подписва договор да бъде домакин на това голямо събитие.

Пистата "Бахрейн Интернешънъл" се намира в Сакхир, на 30 км югозападно от столицата на острова - Манама. Проектираната е от германския строителен инженер Херман Тилке, специализирал се в проектирането и разработка на състезателни писти за "Формула 1". Дължината на тази писка е 5412 метра и се състои от 15 завоя. Пистата съдържа не по-малко от пет трасета в рамките на комплекса. Конструирането на пистата започва през ноември 2002 и е завършена през март 2004-а. За построяването и са използвани 12 000 тона камък, една трета от които Уелски гранит, избран за повърхност на пистата поради свойството му да осигурява отлично сцепление.

Пистата осигурява 50 000 седящи места и общ брой от 100 000 места за зрителите, всичките предоставящи перфектен изглед към трасето. Също така осигурява и 500 места за журналисти в медийния център на комплекса.

Ширината на пистата варира в края на отделните прави, което позволява на пилотите да избират различни линии на каране, а многобройните завои предлагат поне три места за изпреварване.

Състезанията от "Формула 1" се провеждат на територията на пет континента (Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка). Световният пистов шампионат съществува под наименованието "Формула 1" от 1950 година. Състезанията се провеждат на различни писти в целия свят, като минималният пробег трябва да е малко над 320 километра. В зависимост от дължината на трасетата се правят от 44 обиколки на най-дългото – Спа-Франкоршамп, до 78 на най-късото – в Монте Карло. Победителят в шампионата се излъчва на базата на най-много събрани точки през сезона, а титли се присъждат както на пилотите, така и на конструкторите. 

Във "Формула 1" се използват най-новите технологии, които впоследствие често се прилагат в серийните автомобили. Най-добрите тимове са на "Мерцедес", "Ред Бул-Рено", "Уилямс", "Ферари", "Макларън". Отборите разчитат на спонсорски пари за 80% от приходите си. Заплатите на пилотите са в размер на десетки милиони щатски долара.

Кралство Бахрейн е малка островна държава, разположена в близост до западния бряг на Персийския залив. Територията ѝ представлява архипелаг, като най-големият остров е Ел Бахрейн (55 км дължина и 18 км широчина), както и 32 други по-малки острова.

Бахрейн е конституционна монархия начело с крал. Той се радва на много права на изпълнителната власт, които включват назначаването на министър-председателя и министрите му, командващ армията, да бъде председател на Висшия съдебен съвет, назначаване на горната половина на парламента и подбор на избраната долната половина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във