Банкеръ Daily

Свят

Азербайджан за пръв път призна за ракетни удари по Арменска територия

Азербайджанското министерство на отбраната заяви днес, че негови сили са нанесли удар по две ракетни установки в Армения, използвани според него за стрелба по зони с цивилно население в Нагорни Карабах, предаде Франс прес.

Откакто на 27 септември бяха подновени бойните действия в областта, Азербайджан за пръв път признава, че е нанесъл удар по арменска територия, отбелязва АФП.

Според Баку негови войници забелязали през нощта, че на арменска земя - в зона, близо до Нагорни Карабах - се разполагат готови за използване ракетни установки. Азербайджан ги унищожил, защото според него те били предназначени за обстрел на зони с цивилно население на негова територия.

Арменското министерство на отбраната потвърди, че са засегнати райони на територията на страната, но отрече арменски сили да са стреляли по Азербайджан. Ереван "си запазва правото да стреля по всеки инфраструктурен обект или военно оборудване на азербайджанска територия".

Говорителката на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян написа в Туитър: "Атаката (от азербайджанска страна) бе осъществена единствено поради предположение, че въпросната техника ще стреля по зони с цивилно население в Азербайджан. Това твърдение естествено е съвсем безпочвено."

"Нито една ракета, снаряд или куршум не бяха изстреляни в посока Азербайджан", добави тя.

Междувременно Хикмет Хаджиев, помощник на азербайджанския президент Илхам Алиев, съобщи, цитиран от ТАСС, че един човек е бил убит тази сутрин в Азербайджан при обстрел от страна на Армения на Тертерски район, в непосредствена близост до Нагорни Карабах.

Осем цивилни са ранени при избухване на снаряд в двора на местно средно училище. Сред пострадалите има хора от снимачна група на азербайджанската държавна телевизия.

Азербайджан спазва хуманитарното примирие, "но в случай на ракетни удари от арменска територия по военни и граждански обекти, по мирни жители на страната, Баку си запазва правото да унищожава легитимни военни цели на арменската страна", предупреди Хаджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във