Банкеръ Daily

Свят

Азербайджан удари по Степанакерт - столицата на Нагорни Карабах

Степанакерт, главният град на населения преобладаващо с арменци азербайджански сепаратистки регион Нагорни Карабах, бе "ударен" днес от въоръжените сили на Азербайджан, предадоха Франс прес и ТАСС, като се позоваха на арменското министерство на отбраната.

Неговият говорител Арцрун Ованисян съобщи в туитър за "множество ранени сред цивилното население", както и че е "пострадала гражданската инфраструктура". Той не уточни уточни естеството на ударите и нанесените щети.

Журналисти от Франс прес на място съобщиха за експлозия около 10 ч. по Гринуич (13 ч. българско време), последвана от сирени на линейки.

През последните часове бяха чути и други взривове, веднъж бяха задействани сирените за предупреждение при въздушна атака и жителите на града са принудени нощем да търсят убежище.

Тази сутрин арменското министерство на отбраната заяви, че в североизточния край на линията на съприкосновения между страните в конфликта са свалени азербайджански военен самолет и дрон.

Двамата журналисти от френския в. "Монд", ранени вчера в Нагорни Карабах, са на път да бъдат евакуирани във Франция, съобщи днес френското министерство на външните работи.

"Те напуснаха Степанакерт", пише в комюникето, което не съдържа подробности.

Франция изпрати самолет с медицинско оборудване, за да евакуира двамата журналисти.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан благодари на своя азербайджански и арменски колега за приноса им за провежданата в момента операция по евакуиране.

Двамата специални пратеници на "Монд", редактор и фоторепортер, бяха ранени при бомбардировка от страна на азербайджанските сили на град Мартуни, на 25 километра от фронтовата линия.

Двама арменски журналисти също са били ранени при атаката, съобщиха арменските власти. Сепаратистите от Нагорни Карабах казаха, че при бомбардировката са били убити четирима цивилни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във