Банкеръ Daily

Свят

Азербайджан си върна и последния окръг до Нагорни Карабах

Азербайджанската армия съобщи, че се е върнала и в Лачин, третия и последен отстъпен от Армения окръг, граничещ с Нагорни Карабах, предаде Франс прес.

"Подразделения на азербайджанската армия навлязоха в окръг Лачин на 1 декември", съобщи азербайджанското министерство на отбраната.

Лачин е последният от трите окръга, които Армения се задължи да върне на Азербайджан съгласно споразумението за прекратяване на огъня от 9 ноември. Преди това бяха върнати окръг Агдам на 20 ноември и окръг Калбаджар на 25 ноември. Лачин образува буферна зона около самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах, в която мнозинството от жителите са арменци. 

През шестте седмици интензивни боеве с Армения, в които бяха убити няколко хиляди души, Азербайджан си върна и други четири окръга, които също играят роля на буферна зона.

Окръг Лачин се простира по протежение на източната граница на Армения. Известен е най-вече с едноименния коридор, който е единственият път, свързващ Нагорни Карабах с Армения и сега се охранява от руски мироопазващи сили с численост 2000 войници.

Турция и Русия са завършили преговорите по техническите детайли около създаването на съвместен турско-руски център за мониторинг на примирието в Нагорни Карабах и са подписали споразумение, съобщи турското министерство на отбраната.

В огласеното съобщение на министерството се посочва още, че продължават необходимите дейности за възможно най-скорошно привеждане в действие на съвместния център. 

Прекратяването на огъня, подписано на 10 ноември, спря военните действия във и около Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но населен с етнически арменци, след най-тежките сражения в района от деветдесетте години.

Турция и Русия се договориха да създадат съвместен център в района за мониторинг на примирието, а турският парламент прие закон за изпращане на военни наблюдатели там.

Министрите на отбраната на двете страни Хулуси Акар и Сергей Шойгу подписаха на 11 ноември меморандум за установяването на съвместния турско-руски център. Руски и турски военни представители започнаха миналия месец технически разговори, за да договорят параметрите на механизма за мониторинг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във