Банкеръ Daily

Свят

Азербайджан обяви прекратяване на огъня на границата с Армения

Баку призова Ереван  да започнат преговори за делимитацията на държавната граница.

Азербайджан прие предложението на Русия а да обяви прекратяване на огъня на границата с Армения на 28 юли. Това съобщи в сряда пресслужбата на Министерството на отбраната на страната, цитирана от ТАСС.

Миналата седмица Азербайджан се ангажира да гарантира, че периодът след конфликта около Нагорни Карабах ще бъде възможно най-безболезнен. Това заяви президентът Илхам Алиев по време на срещата с руския си колега Владимир Путин, която се проведе в Москва. 

"Приехме инициативата на руската страна за обявяване на прекратяване на огъня на арменско-азербайджанската държавна граница“, се казва в съобщението. но се добавя, че арменската страна продължава да обстрелва позициите на въоръжените сили на Азербайджан, като използва танкове и минохвъргачки.

По-рано Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи за обстрел от територията на Армения срещу позиции на националната армия от в района на Келбаджар, в резултат на което двама азербайджански войници са били ранени.

Баку призова Ереван  да започнат преговори за делимитацията на държавната граница.

"Отговорността за ескалирането на ситуацията на арменско-азербайджанската граница в резултат на поредната провокация се носи изцяло от военно-политическото ръководство на Армения", се казва в изявлението на азербайджанското външно министерство. 

Четиридесетдневният конфликт в Нагорни Карабах приключи през ноември миналата 2020 година с подписването на тристранно споразумение между Азербайджан, Русия и Армения. В резултат на войната Азербайджан запазва териториите, над които е установил контрол по време на военните действия, включително град Шуша.

Също така в региона беше разположен контингент от 10 хиляди руски миротворци. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във