Банкеръ Daily

Свят

Азербайджан е започнал доставки на газ към Европа по Трансадриатическия тръбопровод

Азербайджан е започнал доставки на природен газ към Европа по Трансадриатическия тръбопровод, съобщава ТАСС, като цитира информация от Министерството на енергетиката на страната.

"С началото на доставките на природен газ към Европа по Транcадриатическия тръбопровод е достигната стратегическата цел "Южния газов коридор", се казва в съобщение от министерството. В него се казва още, че започналите доставки на азербайджански газ на европейския пазар "откриват нова страница в развитието на Азербайджан като производител на газ".

Уточнява се още, че доставките, които са разчетени за 25 години, предвиждат експорт на над 10 млрд. куб. м азербайджански газ в Европа, от които 8 млрд. куб. м ще получава Италия, 2 млрд. куб. м ще получават поравно Гърция и България, а осталите количеста - "съседните пазари". 

"Днешното  начало на транспортиране на каспийски газ в Европа е логичен резултат от образцовото сътрудничество между страните партньори, компаниите, международните финансови институции, а също така и на постоянната поддръжка от правителствата на САЩ, Великобритания и Евросъюза на "Южния газов коридор", отбелязват в съобщението от Министерството на енергетиката на Азербайджан.

На свой ред газонефтената компания на  Азербайджан (SOCAR) съобщава, че в четвъртък природен газ вече е постъпил в газоразпределителните мрежи на Италия, Гърция и България. На сайта на SOCAR се цитират думите на президента на компанията Ровнаг Абдулаев, който заявява, че, "получавайки газ от новия източник и по алтернативен маршрут, Европа ще укрепи своята енергийна независимост". Азербайджанската компания също така съобщава за това, че през лятото на 2021 година ще започне  вторият етап от анализа на пазара за разширението на Трансадриатическия тръбопровод и повишаването на капацитета му с 10 млрд. до 20 млрд. куб. м газа на година.

 

Трансадриатическият тръбопровод

Трансадриатическият тръбопровод (ТАП) е последният сегмент от "Южния газов коридор" (ЮГК) и част от интегрираната система от тръбопроводи, включващ също така Южно-Кавказкия и Трансанатолийския газопроводи. Строителството на ТАП, с дължина от 878 км и на стойност от 4.5 млрд. евро, започна през май 2016 година. Първоначалният капацитет на тръбопровода е 10 млрд. куб. м природен газ на година с възможност за удвояване. Акционери в тръбопровода са британската компания BP (20% дялово участие), азербайджанската SOCAR (20%), италианската Snam (20%), белгийската Fluxys (19%), испанската Enag s (16%), и швейцарската Axpo (5%).

Капацитетът на "Южния газов коридор" е 16 млрд. куб. м газа, от които 6 млрд. куб. м са за Турция, а останалите 10 млрд. куб. м са за Европа. Основният източник на природен газ за ЮГК е морското находище "Шах-Дениз" със запаси в размер на 1.2 трлн. куб. метра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във