Банкеръ Daily

Свят

Автомобилите с Евро 5 и Евро 6 продължават да плащат най-ниските данъци

Важно е да подчертаем,че за Евро 5 и Евро 6 автомобилите запазват най-ниските по закон данъчни нива за екостандарт, каза пред БНТ заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

Барбалов каза, че повишаването на данъците касае тези превозни средства и леки автомобили, които нямат евростандарт или имат евростандарт от 1 до 4. На практика това са автомобили с възраст над 15 години.

"При тях това, което одобри Общинският съвет вчера, беше екологичният компонент да бъде увеличен на максималния, който е допустим по закон и съответно за различните категории, различните евростандарти увеличението е различно", каза зам.-кметът.

Столичният общински съвет подкрепи в понеделник предложенията на кмета Йорданка Фандъкова за увеличение на данъците на по-мощните и по-замърсяващите автомобили в София като мярка за борба с мръсния въздух, както и за увеличение на данъка върху сделките с недвижими имоти.

Засегнати от промените ще бъдат собствениците на автомобили с мощност над 99 конски сили, както и тези без екостандарт или такъв под Евро 5.

За колите с мощност от 99 до 147 конски сили увеличение на данъка е с 10%, а за колите над 147 конски сили скокът е с 15%.

Отделно на автомобилите без екологична категория, както и тези с Евро 1, 2, 3, 4 екокоефициентът при формирането на данъка ще бъде увеличен до максималния праг. За колите с най-малка мощност увеличението е с от 3 до 10 лева. Както е за колите с по-ниските екостандарти. За колите до 100 конски сили, които са най-масовите в нашия град, увеличението е между 7 и 40  лева. Като 40 е за колите с екостандарти 0, 1 и 2. За тези със стандарти 3 и 4 увеличението е със 17 лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във