Банкеръ Daily

Свят

Автомобилите Lamborghini се отличават с изтънченост, мощност и комфорт

С колата си Lamborghini Miura Феручо печели състезания за спортни автомобили срещу тези на Енцо Ферари.

На днешния ден можем да си спомним за Феручо Ламборгини, италианският производител на автомобили. Той напуска този свят на 76 години на 20 февруари 1993 година в град Перуджа, региона Умбрия.

Феручо Ламборгини (Ferruccio Lamborghini; Ferruccio Elio Arturo Lamborghini) е роден на 28 април 1916 г. в Ренацо ди Ченто в регион Емилия-Романя. Италианският инженер, автомобилен производител и конструктор на хеликоптери е и баща на автомобилната марка Lamborghini, а е бил и известен винар.

Феручо Ламборгини е роден в малко село близо до Болоня. Родителите му са селяни. Той завършва технически науки в Болоня. През Втората световна война получава задачата да репарира военни коли на остров родос в Гърция.

След войната Феручо Ламборгини купува стари военни коли и ги преобразува на трактори. През 1949 г. той създава малка фирма в Ченто с името "Lamborghini Trattrice", където произвежда трактори и мотори.

След пътуване до САЩ предпремачът започва производство на хеликоптери и спортни коли.

През 1963 г. Феручо отваря фирма за коли в СантАгата Болонезе с името "Automobili Ferruccio Lamborghini" S.p.A., която от 1964 г. пуска на пазара произведените от него коли. Първите модели на компанията се отличават с тяхната изтънченост, мощност и комфорт.  Първият му автомобил е Lamborghini 350GT. С колата си Lamborghini Miura Феручо печели състезания за спортни автомобили срещу тези на Енцо Ферари.

През първото десетилетие от съществуването си Lamborghini се разраства много бързо.

През 1972 г. по време на световната петролна криза Феручо Ламборгини продава своя завод и започва да се занимава с лозарство в чифлика си в Борго Паничале, Умбрия (Централна Италия). От 90-те години на миналия век и неговите "селски" вина имат световен успех.

От 1998 г. компанията е притежание на Audi AG - германския автомобилен производител, част е от Volkswagen Group (Volkswagen AG).  

Facebook logo
Бъдете с нас и във