Банкеръ Daily

Свят

Автобусът на "Борусия" гръмнат "В името на Аллах"

Германските власти разследват ислямистка връзка зад вчерашното нападение срещу автобуса на германския футболен отбор "Борусия Дортмунд", предаде ДПА.

До мястото на вчерашните експлозии е намерена бележка, в която се поема отговорност за нападението. Според популярния вестник "Зюддойче Цайтунг" писмото започва с думите "В името на Аллах, милостивия бог", а след това се правят препратки към атаката на коледния пазар в Берлин в края на миналата година. Неподписаната бележка посочва военното участие и подкрепа на Германия към различни операции срещу Ислямска държава и посочва именно това като причина за атаката срещу "Борусия".

Според "Зюддойче Цайтунг" в текста е посочено, че спортистите и известни личности от Германия и други кръстоносни държави са поставени в списъка на Ислямска държава. Заплашва се, че атаките на немска територия ще продължат до изтеглянето на германските изтребители Торнадо и затварянето на американската военновъздушна база в Рамщайн.

Авторитетното издание обаче предупреждава, че властите имат и друга версия, според която авторите на бомбените атаки умишлено са оставили бележката, за да дадат грешна посока на разследването. Днес след обяд германският държавен прокурор ще даде пресконференция за развоя на следствието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във