Банкеръ Daily

Свят

Австрийските фризьори и всички магазини отварят от 1 май

Продължаващата положителна тенденция на намаляване на новите заразени с коронавирус в Австрия дава основание на австрийското правителство за ново разхлабване на ограничителните мерки.

На пресконференция на канцлера Себастиан Курц, вицеканцлера Вернер Коглер и ресорни министри бяха обявени нови мерки: от 1 май ще отворят всички магазини, фризьорските салони и малките фирми за услуги. "Свобода колкото е възможно, ограничения колкото е необходимо", това е мотото на втората фаза от извънредното положение, в което се намира Австрия заради кризата с коронавируса.

Обявено беше възобновяване на учебните занятия.

Завършващите училище започват на 4 май подготовка за матурата. Останалите ученици ще се върнат в клас след 15 май. Подробностите на схемата, по която учениците ще посещават учебните заведения, ще съобщи тази седмица министърът на образованието.

Детските градини са отворени и в момента за родители, които са на работа, и семейства, в които съжителството на възрастни, работещи в момента в къщи, и деца създава проблеми. Вероятно през следващите седмици броят на децата, които посещават тези заведения, ще се увеличи.

Следващата седмица ще бъдат съобщени условията, при които ще бъдат отворени заведенията за хранене. Отсега е ясно, че целият персонал ще носи маски и посетителите ще спазват изисквания за дистанция.

От 1 май са разрешени срещите с членове на семейството и с близки приятели, условията ще бъдат оповестени следващата седмица. От 15 май в храмовете ще се отслужват литургии.

Федералният канцлер засегна и темата за свободното пътуване в Европа. Държавите от Европейския съюз ще разработят първоначално правила за движение със съседните страни. Австрия вече води разговори с Германия, Чехия, Унгария и Словакия. Този процес обаче ще е продължителен и ще зависи от броя на заразените. Затова Курц препоръча тази година хората да останат в Австрия и по време на своята отпуска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във