Банкеръ Daily

Свят

Австрийският президент връчи мандат за правителство на Себастиан Курц

Лидерът на Австрийската народна партия (АНП, или OeVP) е на път да започне официални консултации с други групи в парламента на страната, след като в понеделник получи мандат от президента Александър ван дер Белен за сформиране на правителство.

Президентът проведе едночасова среща с бившия канцлер Себастиан Курц и му връчи мандат за сформиране на правителство, след като неговата Австрийска народна партия спечели последните избори, проведени на 29 септември, предаде БНР.

Александър ван дер Белен изрази увереност, че АНП, която спечели 71 места от 183-местни парламент, след като получи 37,5% от гласовете на избирателите, може да сформира управляващо мнозинство. Според него "климатичната катастрофа" трябва да бъде сред приоритетните въпроси на следващия кабинет, наред с независимостта на съдебната система и справяне със сигурността. Австрийският президент също така изтъкна и отслабващата икономика и важността на европейските дела.

От своя страна Себастиан Курц заяви, че основната му задача е да стимулира икономиката, последвана от данъчни облекчения и борба с нелегалната миграция. Той също така подчерта необходимостта от действия в областта на климата и от повишаване на сигурността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във