Банкеръ Daily

Свят

Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка

Австрийският канцлер Себастиан Канцлер съобщи, че подава оставка, но ще остане лидер на Австрийската народна партия и председател на парламентарната ѝ група, предава "Франс прес". Решението му идва дни след като срещу него започна разследване за корупция. Курц предложи външният министър Александър Шаленберг да бъде назначен за канцлер на Австрия. 35-годишният австрийски канцлер заяви в речта си, че е мишена на политическата опозиция и се представи като противник на миграцията и привърженик на силната интеграционна политика.

Курц е разследван заради твърдения, че държавни пари са били използвани в корупционна сделка, за да се осигури положително отразяване в таблоиден вестник. Според прокуратурата Курц и девет други заподозрени, както и три организации, се разследват по различни корупционни престъпления, свързани с аферата.

Същността на обвиненията е, че между 2016 и 2018 г. „ресурси от финансовото министерство са били използвани за финансиране на частично манипулирани проучвания на общественото мнение, които обслужват изключително партийни политически интереси“. Това е свързано с периода, в който Курц пое ръководството на Австрийската народна партия (АНП) и я вкара в правителството начело на коалиция с крайнодясната Партия на свободата (FPOe).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във