Банкеръ Daily

Свят

Австрийската прокуратура разследва Себастиан Курц

Себастиан Курц

Австрийският канцлер Себастиан Курц е обект на разследване по подозрение, че е използвал правителствени средства, за да си осигури благоприятно медийно отразяване, обяви днес Прокуратурата за борба със стопанските престъпления и корупцията, цитирана от световните агенции.

"Себастиан Курц и девет други заподозрени, както и три организации са обект на разследване за корупция във връзка с този случай", уточнява прокуратурата.

Изявлението бе направено след серия от обиски, за които по-рано днес съобщиха австрийски медии. Претърсвания бяха извършени в централата на партията на Курц, както и в офиса на канцлера. Според следователите има индикации, че средства от министерството на финансите са използвани за публикуването в австрийско издание на "изключително партийно-политически мотивирани, а понякога и манипулирани допитвания, направени от социологическа компания", които са били в интерес на Курц. На изданието е било платено с тези пари да публикува тези допитвания, представящи Курц в благоприятна светлина.

Деянията, във връзка с които са били извършени претърсванията, са от периода 2016-2018 г.

Срещу 35-годишният канцлер вече има друго разследване, започнало през май от антикоруционните органи по подозрение в неверни изявления пред парламентарна комисия - нещо, което той отрича.

Facebook logo
Бъдете с нас и във