Банкеръ Daily

Свят

Австрия въвежда цифров данък

Австрия е първата страна от Европейския съюз, която ще въведе цифров данък върху големите технологични компании, информира БНР.

Очаква се планът приет от правителството да събере повече от 200 милиона евро от интернет бизнеса. "Ние предприемаме първата важна стъпка за увеличаване на приноса на цифровите гиганти към данъчните приходи", заяви финансовият министър Хартвиг Льогер.

На големи компании като Google, Airbnb и Facebook ще бъде наложен данък от 5% върху приходите от реклама. Онлайн платформите ще бъдат задължени да съобщават на австрийските данъчни власти транзакциите, осъществени чрез техните уебсайтове, и ще носят отговорност в случай, че не плащат данъци върху техните доходи. Новият дигитален данъчен план включва също и данък добавена стойност за онлайн търговците на дребно извън ЕС.

Австрийските власти взеха решението за въвеждането на цифров данък след като ЕС не успя да стигне до единно решение относно въвеждане на европейски дигитален данък за корпорации като Google, Amazon и Facebook. Решението изисква подкрепата на всичките 28 страни членки, а някои от тях, най-вече малки страни с ниски данъци като Ирландия, печелят от отчитането в тях на печалбите и онлайн продажбите на интернет компаниите от потребители в други страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във