Банкеръ Daily

Свят

Австрия удължава граничния контрол заради мигрантите

Австрия удължава контрола по границите със Словения и Унгария  най-малко до ноември. Австрийски медии са се запознали с писмо по този въпрос на министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл, което утре ще получат Европейската комисията и колегите му от другите държави от Шенгенското пространство, предаде БТА.

Шенгенското споразумение не предвижда граничен контрол, но през 2015 г. Австрия и Германия го въведоха предвид големия брой мигранти в онзи период. По-късно емигрантският поток значително намаля в Австрия /от 88 340 г. през 2015 на 13 400 през 2018 г./, въпреки това контролът по границите продължава.

В писмото си с дата 6 април и адресирано до ЕК и до министрите на вътрешните работи на държавите, подписали Шенгенското споразумение, се изтъква като основна причина за предприетата мярка все още големия брой на нелегални мигранти, които се опитват да стигнат Западна Европа. Освен това, се казва, че в целия Европейски съюз съществува "латентна заплаха от тероризъм", произтичаща от обстоятелството, че след победата над ИДИЛ от районите на бойни действия в Сирия и Ирак в ЕС могат да се завърнат "чуждестранните бойци-терористи".

Facebook logo
Бъдете с нас и във