Банкеръ Daily

Свят

Австрия се надява Скопие да започне преговори с ЕС през декември

Михаел Линхарт

Надяваме се на начало на преговори със Северна Македония през декември, заяви днес австрийският министър по европейските и международните въпроси Михаел Линхарт на обща пресконференция в Скопие с ръководителя на дипломацията Буяр Османи, съобщи специално за БТА агенция МИА.

"Онзи, който изключва Западните Балкани, отслабва Европа. Ние се застъпваме и ще продължим да се застъпваме още през декември да започнат преговорите. Това е нашето искане и това искане поставяме пред нашите партньори в Европейския съюз и при това интензивно", каза Линхарт и оцени, че започването на преговори през декември не е важно само за Северна Македония и за Албания, но може да има позитивно влияние и върху целия регион на Западните Балкани.

Линхарт посочи, че докато страните от Западните Балкани не са членки на Европейския съюз, дотогава ЕС не е завършил интегрирането.

"Искаме да дадем на хората в Западните Балкани европейска перспектива. За тази цел е необходимо да подтикнем процеса на интеграция, а за тази цел трябва веднага, още сега през декември, да започнат преговорите със Северна Македония и с Албания. Тези страни трябва да ги вържем за ЕС с още по-активни мерки. Това са мерките на "Еразъм", институционални мерки с цел страните от Западните Балкани да бъдат чути в Брюксел още по-ясно. Успяхме да говорим със страните от Западните Балкани за бъдещето на Европа, тъй като е важна европейската перспектива за хората от Западните Балкани, смята министърът. 

Междувременно министърът за европейските въпроси Никола Димитров заяви, че януари може да се окаже по-реалистичен момент за свалянето на ветото от Българя за началото на македонските преговори с Европейския съюз. 

"Предпочитаме да е през декември", но "в няколко столици в Европа слушам, че и януари все пак остава възможност да успеем, което може би ни дава малко повече време, макар да мисля, че фокусът трябва да е декември", каза Димитров пред ТВ24.

Това е разнобой с позицията на премиера Зоран Заев, чието обкръжение от няколко седмици - по времето около заявената (но замразена) оставка заради разгрома на местните избори - настоява, че се очаква компромис с България на Европейския съвет в средата на другия месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във