Банкеръ Daily

Свят

Австрия с втора карантина и вечерен час за тази година

Повечето магазини в Австрия днес останаха затворени, в сила влезе вечерен час, а много хора преминаха към работа от вкъщи с влизането на страната в нова фаза на карантина заради COVID-19, която ще продължи около 3 седмици, до 6 декември.

След седмици на рязко увеличаване на броя на новите случаи на заразата в събота правителството обяви новите мерки, за да предотврати претоварване на болниците и интензивните отделения.

За период от 7 дни процентът на заразените на 100 000 души леко спада след рекордните 564 случаи миналия петък, но здравният министър Рудолф Аншобер очаква здравната система да се сблъска с върхов наплив в последната седмица на ноември, имайки предвид интервала от установяването на заразата и приемането в болница.

Карантината е подобна на тази, която беше наложена през март.

Само магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите могат да обслужват клиенти.

Хората трябва да си стоят по домовете и могат да излизат, само за да отидат на работа, да изпълнят неотложни поръчки или да поспортуват.

Въпреки че всички училища преминаха днес към дистанционно обучение, образователните власти приканиха учениците все пак да отидат на училище, ако се нуждаят от учителска помощ, ако нямат компютър или нужните условия у дома, за да учат.

Родители, чиято работа не позволява да се грижат за децата си през деня, също могат да ги изпращат на училище.

Този подход е различен от мартенския, когато всички бяха призовани да оставят децата си у дома, с изключение на работещи в ключови сектори като здравеопазването или търговията на дребно с храни.

Положението с новия коронавирус в Германия продължава да е много сериозно, въпреки че броят на заразените не нараства толкова бързо, каза канцлерката Ангела Меркел, след като федералните и провинциалните власти решиха да отложат за 25 ноември взимането на решение дали да се удължи срокът на ограничителните мерки, предаде Ройтерс.

Меркел заяви, че би предпочела на вчерашното заседание с ръководителите на провинциите да е било взето решение за по-строги мерки и каза, че е много обезпокоена от безконтролното разпространение на вируса на някои места, включително в столицата Берлин. 

"Броят на заразените вече не нараства експоненциално, но продължава да е твърде висок. Затова трябва да ограничим контактите", заяви Меркел.

Германия днес обяви нови 14 419 заразени с коронавируса, с което общият им брой става 815 746.

За последното денонощие има и нови 267 починали, като общият им брой става 12 814, сочат данни на Института за инфекциозни болести "Роберт Кох". Преди седмица новозаразените са били повече - 15 332, но пък смъртните случаи са били по-малко - 154.

Меркел каза, че 30-40 процента от германското население са уязвими, включително хора от третата възраст и хора със здравословни проблеми.

На 2 ноември Германия въведе едномесечна "лека карантина", за да ограничи втората вълна на новия коронавирус. Баровете и ресторантите са затворени, но училищата и магазините работят.

Меркел повтори, че показателите за заразяване трябва да спаднат под 50 души на 100 000 за седемдневен период, преди да се мисли за сериозно облекчаване на мерките. В момента този показател е 141 на 100 000 души по данни на института "Роберт Кох".

Facebook logo
Бъдете с нас и във