Банкеръ Daily

Свят

Австрия премахва карантината за пристигащите от България

От днес се обособява група от 35 държави предимно членки на ЕС с по ниска степен на заразяване, сред които е и България, съобщиха от Министерството на външните работи. За влизане в Австрия на тези граждани без карантина важи т.нар. „3-G-условия“ /имунизиран, преболедувал или тестван/. Това са тези държави от т.нар. група А. Трите условия за влизане без карантина са:

1. Документ за ваксинация на немски или английски език, че лицето е ваксинирано с една от одобрените от Европейската здравна агенция ваксини и одобрената от СЗО китайска ваксина Синофарм.

2. Сертификат от лекар или от здравните власти за преболедуван Ковид-19 през последните 6 месеца. Може да се представи и сертификат за антитела, не по стар от 3 месеца.

3. ПСР-тест, не по стар от 72 ч. или бърз антигенен тест, не по стар от 48 ч.

 

Продължава онлайн регистрацията на Pre-Travel-Clearance , която трябва да бъде направена най-рано 72 ч. преди пътуването.

Ако гражданите на тези държави при влизане в Австрия не отговарят на едно от трите условия, са длъжни до 24 ч. да направят тест на място за собствена сметка.

Деца до 10 г. не трябва да бъдат тествани. 

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България във Виена в работно време на следния телефонен номер: +43 1 505 31 13 и в извънработно време на дежурен телефонен номер: +43 1 505 64 44, или на ел. адрес: [email protected][email protected]

Facebook logo
Бъдете с нас и във