Банкеръ Daily

Свят

Австрия поиска конкретна дата за присъединяване на Западните Балкани

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

Австрия настоява да бъде обявена дата за присъединяването към ЕС на страните от Западните Балкани. Това заяви канцлерът Себастиан Курц, цитиран от МИА.

Според него, ако не бъде обявен конкретен срок, това  означава, че темпото се забавя. Изявлението на Курц беше направено пред репортери преди среща на върха ЕС-Западни Балкани в замъка Бърдо край Кран, Словения. Той оцени, че е положително, че срещата на върха ЕС-Западни Балкани се провежда и че Съюзът има ангажимент за разширяване, а на въпроса за спекулациите, че френският президент Еманюел Макрон няма да промени твърдата си позиция за разширяването на ЕС преди президентските избори, Курц каза, че счита подобен подход за погрешен.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря в понеделник по телефона с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Той заяви, че  САЩ дават  "силната си подкрепа" за продължаване на процеса по присъединяване на страните от Западните Балкани към Европейския съюз.

Лидерите на ЕС и страни от Балканите ще се срещнат в сряда, за да обсъдят бъдещото членство на шест балкански държави: Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Северна Македония.

Богатите страни от северната част на ЕС се опасяват от повторение на прибързаното приемане на Румъния и България в съюза през 2007 г. и зле управляваната миграция на източноевропейски работници във Великобритания, която настрои много британци срещу Евросъюза. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във