Банкеръ Daily

Свят

Австрия пак призова за замразяване на преговорите с Турция

Австрия иска Европейският съюз да замрази преговорите за членство с Турция заради масовите репресии след провалилия се опит за преврат, предаде Асошиейтед прес.

Австрийският външен министър Себастиан Курц заяви, че ЕС "трябва най-малкото да замрази преговорите за присъединяване" на Анкара. Няколко страни от ЕС подкрепят становището на Австрия, отбелязва Асошиейтед прес.

При пристигането си на срещата на външните министри от ЕС в Брюксел Курц е казал, че Австрия, България и Холандия са на мнение, че преговорите с Турция за членство в Европейския съюз трябва да се замразят.

"Мнението ни съвпада с това на България и Холандия. Холандският парламент одобри постановление, подобно на приетото в австрийския. Всички наши партии са убедени, че преговорите за членство трябва да се замразят и аз разбира се ще отстоявам тази линия тук, в Брюксел",  каза австрийският министър.

"Смятам, че като цяло трябва да сътрудничим с Турция и има смисъл да си сътрудничим по много въпроси. Според мен обаче е нередно да продължаваме преговорите за влизане в ЕС сякаш в Турция в последните месеци не е случвало нищо лошо", е казал той и дал за пример задържането на стотици хиляди хора, сплашването на инакомислещите, както и намерението за връщане на смъртното наказание, призовавайки Европа да реагира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във