Банкеръ Daily

Свят

Австрия отново подкрепи проекта "Северен поток-2"

Канцлерът на Австрия Себастиян Курц обяви, че правителството му дава положителна оценка на проекта "Северен поток-2", подчертавайки неговата важност за енергийната сигурност на Австрия. Изказването на Курц идва на фона на предупреждението на посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел ден по-рано, че съществува риск от санкции във връзка с проекта.

На съвместна пресконференция с премиера на Бавария Маркус Зедер в петък (3 май), австрийският канцлер отбеляза, че в проекта участва австрийската нефтогазова компания OMV, и заяви, че това е важно за енергийната безопасност на страната.

Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел коментира по-рано в немското издание Focus за пореден път, че има опасност от санкции във връзка с реализацията на "Северен поток-2". По неговите думи построяването на газопровода ще доведе не само до приток на газ, но и до повишен риск от ограничителни мерки.

През януари 2019 г. посланик Гренел изпрати писмо с предупреждение до редица немски компании. Външното министерство на Германия определи заплахите му като провокация.

Главата на правителството на Австрия вече се изказа в подкрепа на проекта "Северен поток-2" след срещата му с президента на САЩ Доналд Тръмп през февруари 2019 година. Тогава Курц обяви, че Австрия е заинтересована от сигурни доставки на газ и оценява стойността на руския газ като по-привлекателна, в сравнение с цената на доставките на газ от САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във