Банкеръ Daily

Свят

Австрия отказва да приема бежанци от Афганистан

Консервативният канцлер на Австрия Себастиан Курц се противопоставя на приемането на повече хора, бягащи от Афганистан, след като талибаните завзеха властта, съобщава агенция "Ройтерс".

Курц казва, че Австрия е приела достатъчно бежанци - брой съизмерим с 1% от населението на страната, по време на миграционната криза в Европа през 2015 и 2016 година. Канцлерът изгради кариерата си, чертаейки твърда линия по темата имиграция, като по този начин спечели всички парламентарни избори от 2017 г. насам.

В момента ЕС няма ясен план какво да се случва с идващите афганистанци, но Курц е категоричен, че приемането им в Австрия не е опция.

"Против съм доброволното приемане на бежанци в страната ни и това няма да се случи, докато аз съм канцлер", заяви Себастиан Курц в интервю за телевизионния канал Puls 24, кадри от което бяха излъчени в неделя (22 август).

В момента в Австрия има 40 000 афганистанци. Единствено Германия е приела повече афганистански бежанци - 148 000 души.

Австрия не е член на НАТО и поради тази причина изпрати и много малко войници в Афганистан. 

"Не съм на мнение, че трябва да приемаме повече хора. Точно обратното", каза Курц за афганистанците, избягали от страната си.

"Австрия е дала несъразмерно голям принос", добави той, имайки предвид големия брой афганистански бежанци и търсещи убежище, които вече са в страната.

Той смята, че хората, избягали от Афганистан, трябва да останат в региона, добавяйки, че съседните Туркменистан и Узбекистан са приели само 13-14 афганистански бежанци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във