Банкеръ Daily

Свят

Австрия настоя "Северен поток 2" да не се обвързва с Навални

Себастиан Курц

Австрия приветства подкрепата на Берлин за изграждането на газопровода "Северен поток 2" и призовава да се спрат опитите за обвързване на проекта със ситуацията около руския опозиционер блогър Алексей Навални. Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц в интервю за германския вестник Welt Am Sonntag.

"Приветствам факта, че германското правителство продължава да подкрепя "Северен поток 2", отбеляза Курц и добави, че това е европейски проект, който обслужва интересите на Европа.

"Не мисля, че отговорът на действия срещу Навални трябва да бъде свързан с изграждането на "Северен поток 2. Тези, които вярват, че новият газопровод е само в интерес на Русия, грешат", подчерта австрийският канцлер.

Курц посочи, че Австрия, Германия и други европейски страни ще се спечелят от проекта.

Преди дни австрийският външен министър Александър Шаленберг също заяви, че санкциите срещу Русия по случая Навални не трябва да бъдат свързани с изграждането на газопровода.

Проектът е в съответствие с интересите на европейската енергийна сигурност и Русия остава важен партньор в тази област, подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във