Банкеръ Daily

Свят

Австрия критикува остро "диктатора“ Ердоган

Министърът на външните работи на Австрия Себастиян Курц разкритикува поведението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за в. "Ди Цайт".

"Той развива страната в грешна и опасна посока. Действията му срещу критици, дисиденти и малцинства е абсолютно неприемливо. Президентът Ердоган определено е диктатор", коментира първият дипломат на Виена.

В контекста на планираното присъединяване на Турция в ЕС, Курц подчерта: "Анкара се стреми към членство в ЕС до 2023 г., което няма да се осъществи", въпреки че на европейците им е ясно, че тогава се навършват 100 г. от създаването на турската република. "Но трябва да ясно да се знае: страната все повече се отдалечава от Европа, икономическите ефекти ще бъдат непредсказуеми и за двете страни“, допълни Курц.

Австрия подкрепи позицията на канцлера Ангела Меркел, която отхвърли разширяването на митническия съюз с Анкара. "Тъй като в момента на човешките права и демократичните ценности се нарушават системно в Турция, задълбочаване на митническия съюз с Турция е напълно нереалистично", заяви Курц.

Facebook logo
Бъдете с нас и във