Банкеръ Daily

Свят

Австрия категорично отказва да приема бежанци

Миналия уикенд 1400 мигранти пристигнаха с 15 лодки на италианския остров Лампедуза.

Австрия категорично отказва страните от Европейския съюз да си разпределят бежанците от Италия. Миналия уикенд 1400 мигранти пристигнаха с 15 лодки на италианския остров Лампедуза. Европейската комисия настоя страните от блока да проявят солидарност с Италия  и да ги разпределят. 

Австрийският министър на вътрешните работи Карл Нехамер заяви, че разпределението на бежанците „ще изостри ситуацията за страните на външната граница“ на ЕС. 

"Ще бъда ясен: не бива да има каквото и да е прехвърляне, това е напълно грешен сигнал. Бързата процедура на външната граница и ефективното споразумение за връщане са много по-необходими. Тези, които нямат право да останат в Европа, трябва да бъдат изпратени у дома. Пренасочването към други европейски държави - особено Германия, Австрия и Швеция - подхранва бизнеса за контрабандистите, които се възползват от неволите на хората. Това води до факта, че все повече хора тръгват на опасно пътуване", коментира Карл Нехамер.

В същото време европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон призна, че напредъкът по новия Пакт за миграция и убежище, предложен от Европейската комисия през септември, е “бавен”.

Йохансон подчерта, че  “истинската трагедия“ на мигрантите е, че при опитите си  да стигнат до Европа, пресичайки Средиземно море, често губят живота си. От началото на годината са се удавили близо 500 души. Еврокомисарят коментира, че “за да се спасят животи, най-важното е да се предотвратят тези опасни пътувания“.

За да ги предотвратим обаче, подчерта тя, е необходимо “да се подобрят условията на живот и защитата на хората, например в Либия, както и да се преборим с мрежите и трафикантите. Третият задължителен елемент е да се подкрепи доброволното завръщане в страните по произход.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във