Банкеръ Daily

Свят

Австрия иска общи действия при провал на споразумението за мигрантите с Турция

Ханс Петер Доскоцил

Австрия иска страните от Централна и Източна Европа да координират действията на полицията и армията в случай на провал на споразумението ЕС - Турция за мигрантите. Това заяви австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил, цитиран от ДПА. Той председателства среща с представители на министерствата на отбраната от 10 централно и източноевропейски страни, в това число Македония, Сърбия, Унгария, Хърватия и Словения - всичките, намиращи се на основния път на мигрантите към Германия, допълва Ройтерс.

Министрите на отбраната на десетте държави се договориха да обединят "всички налични ресурси“, за да не бъдат сварени неподготвени от провал на споразумението с Турция за ограничаване на мигрантския поток.

"Трябва да сме готови за най-лошото, 2015-та година не бива да се повтаря", каза австрийският военен министър след съвещанието във Фрауенкирхен:

Той посочи, че планира още една подобна среща, за да бъде съставен план за действие. На срещата ще бъдат поканени същите страни, но може да бъдат поканени и представители на България и Румъния. Гърция обаче няма да бъде поканена.

Турция заплашва ЕС, че ще анулира споразумението за бежанците до края на годината, ако не бъде изпълнено искането й за безвизов режим на пътуване за турските граждани, припомня ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във