Банкеръ Daily

Свят

Австрия: И след 100 г. няма да приемем обратно бежанци

Австрия няма да приеме нито един бежанец обратно от Германия. Това предупреждение отправи австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл пред местното издание "Остерайх", цитиран от БГНЕС. 

"Ние няма да приемаме, когото и да било, за когото не носим отговорност. Това е положението и точка", каза Кикъл по повод изявлението на неговия германски колега Хорст Зеехофер, че "ще накара Австрия да приеме споразумението за реадмисия за масово връщане на бежанци обратно по границите".

Кикъл съобщи, че е имал два разговора със Зеехофер и в тях е обещано, че няма да има връщане обратно на бежанци. Вътрешният министър на Австрия изрази надеждата, че ще има разговор по този въпрос на германския канцлер Ангела Меркел с властите в Италия и Гърция.

"Всичко обаче трябва да бъде много ясно. Всеки договор, който ще бъде във вреда на Австрия, ние няма да го подпишем дори и след 100 години", предупреди Кикъл и съобщи, че "Австрия ще реагира на всеки по-строг германски контрол по границата". 

В четвъртък късно вечерта трите партии от коалицията - Християндемократическият съюз на Меркел, ХСС и Германската социалдемократическа партия - постигнаха споразумение за бъдещата политика по имиграцията. Подробностите от сделката още не са обявени, но изглежда занапред кандидатите за убежище в Германия ще бъдат спирани на границата и ще бъдат връщани в държавите от ЕС, където са били регистрирани за първи път. По настояване на социалдемократите засега няма да бъдат закривани лагерите, където мигрантите чакат решение по молбите им за убежище. Трите партии са се ангажирали да изработят ново имиграционно законодателство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във