Банкеръ Daily

Свят

Австрия и Полша изпращат полицаи в помощ на гръцките граничари

Австрия и Полша са се съгласили да изпратят десетки полицаи в помощ на своите колеги в Северна Гърция, за да удържат гръцко-турската граница от притока на десетки хиляди бежанци и мигранти, подтикнати от Анкара да преминат през границата в ЕС, съобщава в. "Катимерини".

Полша се е съгласила вчера да изпрати 100 полицаи в гръцкия североизточен граничен район Еврос и е готова да изпрати още, ако поиска Атина. Подобна договореност е била постигната с правителството на Австрия, като 13 полицаи от специалните части се очаква да пристигнат в Еврос през следващите дни, според източници на "Катимерини".

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще се срещне днес във Виена с австрийския си колега Себастиан Курц. Мицотакис, който бе вчера в Берлин, опитва да събере подкрепа от лидери в ЕС, посочва вестникът.

Кипър също изпрати помощ на Гърция под формата на 22 полицаи, а европейската гранична служба Фронтекс ще ръководи част от 100 граничари от различни страни.

Всички чуждестранни сили ще бъдат под наблюдението на гръцката полиция и въоръжените сили на Гърция, уточнява вестникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във