Банкеръ Daily

Свят

Австрия, Гърция и Дания натискат за бързо одобряване на ваксината на "АстраЗенека"

Австрия, Гърция и Дания ще упражнят съвместен натиск върху Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да одобри възможно най-бързо ваксината срещу коронавирус на "Астра Зенека", заяви днес австрийският канцлер Себастиан Курц, изтъквайки, че "всяка седмица е от значение", предаде Ройтерс.

Курц каза това на пресконференция преди виртуална среща на върха на европейските лидери в четвъртък и ден след като обяви, че срокът на локдауна в Австрия ще бъде продължен поне до 7 февруари, с оглед на опитите й да овладее разпространението на силно заразните нови разновидности на коронавируса.

Миналата седмица ЕМА заяви, че този месец ще разгледа за одобрение ваксината на "Астра Зенека" и британския Оксфордски университет в ускорен порядък.

"Всяка седмица е от значение", заяви Курц на пресконференцията си, която се състоя след негов видеоконферентен разговор с различни страни, посветен на коронавируса. "Очакваме да се работи ден и нощ, да бъде постигнато небюрократично решение и Европа да не изостава."

"Това, което сега е нужно - основано на всички научни факти, разбира се - е бързо и незабавно решение, защото "Астра Зенека" може само в Австрия да достави най-малко 2 милиона ваксини през първото тримесечие, а това, разбира се, променя доста нещата, що се отнася до нашия успех във ваксинирането на населението."

Населението на Австрия е малко под 9 млн. души.

Курц добави, че част от дозите на вече одобрената ваксина на "Пфайзер" ще закъснеят, след като компанията заяви, че временно намалява доставките за Европа.

"Да, сега ще се наложат леки корекции тук-там, защото понастоящем изглежда, че ще получим с 20 процента по-малко, което ще бъде наваксано най-късно през февруари", каза австрийският канцлер.

Австрийските власти удължиха за трети път пълното затваряне (локдаун) на страната, което ще важи до 7 февруари 2021 г. Това съобщиха от Министерството на външните работи. 

Въведени са и нови мерки, като дистанцията, която трябва да се спазва между гражданите, е увеличена на 2 метра, а от 25 януари 2021 г. ще е задължително използване на маска тип FFP-2 за всички на възраст над 14 години в търговските обекти и обществения транспорт. За социално слабите граждани ще бъдат осигурени безплатни маски.

Австрийското правителство съветва да бъде въведена дистанционна форма на работа за всички, за които това е възможно.

Училищата остават затворени, като продължава дистанционната форма на обучение.

Хотелите и заведенията остават затворени, като в средата на февруари ще се извърши оценка дали те ще могат да отворят отново през март.

Както до момента, влизащите в страната, които са били в рискови региони, какъвто е и България, подлежат на задължителна 10-дневна карантина. Прекратяването й е възможно преждевременно с отрицателен PCR или антигенен тест най-рано на петия ден.

Преди пътуване гражданите следва да си направят електронната регистрация - Pre-Travel-Clearance – PTC, като регистрационният формуляр е достъпен на немски и английски език на следната електронна страница: www.oesterreich.gv.at.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44, +43 1 503 16 78, +43 1 581 03 82

Facebook logo
Бъдете с нас и във