Банкеръ Daily

Свят

Австралийският здравен министър влезе в болница след ваксинация

Здравният министър на Австралия Грег Хънт постъпи в болница със съмнения за инфекция два дни след като се ваксинира срещу COVID-19, предаде Ройтерс, като се позова на кабинета на министъра.

"Очаква се министърът напълно да се възстанови. Не се смята, че състоянието му е свързано с ваксината", беше посочено в изявлението.

Вчера Хънт написа в Туитър, че е бил имунизиран през уикенда с ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" - една от двете, разпространявани в Австралия. 

55-годишният Хънт ще остане през нощта за наблюдение и получава антибиотици и вливания, заяви канцеларията му, без да описва неговите симптоми, нито да казва кога е бил приет в болница. Хънт е третият член на австралийското правителство, получаващ лечение заради здравословни проблеми, след правосъдния министър Крисчън Портър и министъра на отбраната Линда Рейнолдс.

Австралия търси партньори, с които да упражни колективен натиск върху Европейския съюз във връзка с доставката на ваксини срещу COVID-19, предаде ДПА, като се позова на австралийската телевизия Ей Би Си.

Европейският съюз блокира изпращането миналата седмица на 250 хиляди дози от ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" от Италия на Австралия. Това беше първият път, в който ЕС наложи подобна забрана за износ на ваксини от своя територия. 

Австралийските власти заявиха, че решението на Европейския съюз е проява на ваксинационен протекционизъм, и изразиха безпокойството си, че ЕС може отново да блокира доставки на ваксини.

Австралия заяви, че планира да работи заедно с Канада, Япония, Норвегия и Нова Зеландия, за да окаже натиск върху ЕС да промени политиката си.

Австралийски медии съобщиха, че Австралия вече е обсъдила въпроса с Европейския съюз и генералната директорка на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала.

Очаква се в преговорния процес с ЕС ключова роля да изиграе и т.нар. "Група от Отава", състояща се от страни, членуващи в СТО, и оглавявана от Канада.

На фона на споровете във връзка с доставката на ваксини срещу ковид с "АстраЗенека", Европейският съюз създаде механизъм, по силата на който може да блокира доставки на дози от ваксината, предназначение за износ, ако компанията, произвеждаща ваксината, не изпълнява договорните си задължения към ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във