Банкеръ Daily

Свят

Австралийският премиер очаква диалог с дигиталните платформи по въпроса да плащат за новини

Правителството на Австралия иска дигиталните платформи да плащат за журналистическо съдържание.

Премиерът на Австралия Скот Морисън очаква разумен резултат от плана на правителството да накара дигиталните платформи да плащат за журналистическо съдържание, след като Фейсбук заплаши да блокира споделянето на новини от австралийските медии и частни лица, съобщава Асошиейтед прес.
През миналата седмица той е обсъдил предложения законопроект с ръководни кадри на много високо ниво, сред които и шефът на Гугъл Сундар Пичай.
Директорът на Фейсбук за Австралия и Нова Зеландия Уил Истън обаче е предупредил, че ако се приеме закон, който задължава тази социална мрежа и Гугъл да плащат на австралийски медии, това може да доведе до решение на Фейсбук да блокира журналистическо съдържание от Австралия вместо да дава пари за него.

"Мисля, че хората от тези компании разбират, че когато казвам нещо, наистина го мисля и че възнамерявам да го осъществя. Затова силно бих ги приканил да работят конструктивно и да съдействат на започнатата процедура", заявява Скот Морисън.

Правителството на Австралия изготвя окончателната версия на законопроекта, след като в края на август изтече времето за обществена консултация.

Ако дигиталните платформи със седалище в САЩ не се споразумеят с австралийските медии по тарифите в срок от три месеца, ще бъдат назначени арбитри, които ще вземат обвързващи решения.
Нарушения на закона ще бъдат санкционирани с глоби в размер до 10% от годишния оборот на съответната платформа, уточняват експерти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във