Банкеръ Daily

Свят

Австралийската полиция спря взривяване на самолет

Двама мъже са обвинени за престъпления, свързани с тероризъм, включително планове да поставят самоделна бомба на пътнически самолет, излитащ от Сидни, и да създадат устройство, отделящо отровен газ, съобщи австралийската полиция, цитирана от Ройтерс.

Заместник-началникът на австралийската федерална полиция Майкъл Фелън заяви, че двамата мъже са получили помощ от Ислямска държава в Сирия за заговора, който е бил насочен срещу самолет на "Етихад еъруейз". При опита на 15 юли обаче извършителите не успели да преминат с бомбата през охраната на летището.

"Това е един от най-сложните заговори, опитвани на територията на Австралия", подчерта Фелън. Той добави, че използваният експлозив е с висока сила и аналогичен на военните. Двамата се опитали да сглобят и химическо устройство.

"Инструкциите са идвали от високопоставен член на Ислямска държава", добави Фелън, цитиран от Франс прес. 

Австралийската полиция арестува четирима души при акция в Сидни през миналия уикенд, припомня Ройтерс. Един от тях беше освободен, а друг е задържан без обвинение по силата на антитерористичното законодателство в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във