Банкеръ Daily

Свят

Австралия търси подкрепа за международно разследване на пандемията

Скот Морисън

Австралийският премиер Скот Морисън се опитва да си осигури подкрепа за международно разследване на пандемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Морисън е обсъдил въпроса по телефона с президентите на САЩ и Франция, Доналд Тръмп и Еманюел Макрон, и с германската канцлерка Ангела Меркел, съобщиха днес от неговата канцелария.

Инициативата на Австралия за независимо разследване на произхода на новия вирус и причините за неговото разпространение, както и за отговора на Световната здравна организация (СЗО), й навлече остри критики от страна на Китай, отбелязва Ройтерс.

Китай съобщи на 31 декември за първи път за вируса на СЗО, а тя обяви глобално извънредно положение на 30 януари. Според критиците и двата пъти е било действано със закъснение и това е спомогнало за разпространението на коронавируса.

Според оценки на Ройтерс с вируса са се заразили около 2,3 милиона души, близо 160 000 от които са починали.

Междувременно Кремъл определи като неприемливи "неоснователните твърдения", че новият коронавирус има изкуствен произход, предаде Ройтерс. Учените и експертите все още не разполагат с необходимата информация, за да определят природата на вируса, каза Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че неговата администрация се опитва да установи дали коронавирусът не е започнал да се разпространява от лаборатория в Ухан. Той направи този коментар след появилите се твърдения, че вирусът може да е бил синтезиран в лаборатория в централния китайски град или че е "избягал" от там.

Подкрепяният от китайската държава Ухански институт по вирусология отрече тези хипотези.

Вчера Световната здравна организация заяви, че според всички налични данни новият коронавирус е тръгнал от животни в Китай в края на миналата година и не е бил манипулиран, нито е бил синтезиран в лаборатория.

Facebook logo
Бъдете с нас и във