Банкеръ Daily

Свят

Австралия ще продължи да продава въглища още десетилетия

Австралия заяви, че ще продава въглища "десетилетия напред", след като се отказа от пакта за постепенно премахване на замърсяващото изкопаемо гориво с цел спиране на катастрофалното изменение на климата.

Повече от 40 държави се ангажираха да премахнат използването на въглища в рамките на десетилетия по време на срещата на върха на ООН за климата COP26 в Глазгоу, която има за цел да ограничи затоплянето на Земята от индустриалната революция насам до 1,5-2,0 градуса по Целзий.

Австралия, заедно с някои други големи потребители на въглища като Китай и Съединените щати, не се присъединиха. "Казахме много ясно, че няма да затваряме въглищни мини и няма да затваряме електроцентрали, работещи с въглища", заяви австралийският министър на ресурсите Кийт Пит пред националната телевизия Ей Би Си.

В защита на решението на Австралия Пит заяви, че Австралия разполага с едни от най-качествените въглища в света. "И затова ще продължим да имаме пазари за десетилетия напред. И ако те купуват... добре, ние продаваме. Търсенето на въглища се очаква да нарасне до 2030 г.", твърди министърът. "Ако не сме ние, за да спечелим този пазар, някой друг ще го направи. Бих предпочел това да бъде висококачествен австралийски продукт, който осигурява австралийски работни места и изгражда австралийската икономика, отколкото да идва от Индонезия, Русия или от другаде", добави той.

Австралия е един от най-големите производители на въглища и природен газ в света, но през последните години страда и от все по-екстремни суши, наводнения и пожари, предизвикани от климата. Миналия месец правителството на премиера Скот Морисън представи цел за нулеви нетни емисии до 2050 г., но планът беше критикуван за липса на подробности и за това, че разчита в голяма степен на все още неизвестни технологични пробиви.

Австралийският съвет по минералите, който представлява големите минни компании като BHP и Rio Tinto, заяви, че целта за 2050 г. е постижима чрез значителни инвестиции в технологии.

Пит заяви, че около 300 000 работни места в Австралия зависят от въгледобивния сектор. Самият Съвет по минералите твърди, че във въглищната индустрия пряко са заети 50 000 работници, а тя поддържа още 120 000 работни места.

Големи минни компании като BHP твърдят, че се отказват от най-замърсяващите изкопаеми горива. В последното си освобождаване от собственост BHP обяви в понеделник, че е продала 80-процентния си дял в мина за металургични въглища в източния щат Куинсланд на Stanmore Resources за най-малко 1,2 млрд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във