Банкеръ Daily

Свят

Австралия получи достъп до плановете за атомни подводници на САЩ

Австралия се включи официално днес в спорна програма, която ще й позволи да се снабди с подводници с ядрени двигатели в рамките на новия си отбранителен съюз със САЩ и Великобритания, предаде Франс прес.

Министърът на отбраната Питър Дътън и представителите на Лондон и Вашингтон подписаха споразумението, разрешаващо обмяна на информация за ядрени двигатели.

Това е първото споразумение, подписано и обявено публично след сключването на новия тристранен отбранителен съюз АУКУС на фона на нарастващото напрежение между Китай и САЩ в Тихия океан.

В резултат на подписването на тристранния пакт Австралия анулира голям договор за закупуването на 12 френски подводници на стойност 55 милиарда евро. Това доведе до трайно обтягане на отношенията между Париж и Канбера.

Все още не е решено дали Австралия ще закупи британски или американски подводници с ядрени двигатели. По силата на споразумението АУКУС Австралия ще придобие осем съвременни атомни подводници, способни да изпълняват стелт мисии на далечни разстояния. Пактът предвижда и споделяне на технологии, свързани с кибернетиката, изкуствения интелект и други области.

Сключването на пакта разгневи Китай, който го определя като "изключително безотговорна" заплаха за стабилността на региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във