Банкеръ Daily

Свят

Австралия иска извинение от Китай за фалшива снимка

Австралийският премиер Скот Морисън каза, че Канбера иска да получи извинение от Пекин заради публикация в Туитър, съдържаща фалшива снимка на австралийски войник, опрял нож до гърлото на афганистанско дете, съобщи Ройтерс.

Морисън свика специална пресконференция, за да осъди случая.

Снимката бе публикувана на фона на влошаването на отношенията между Австралия и Китай.

Морисън настоя за премахване на "отвратителната снимка", публикувана днес от говорителя на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян.

"Това е крайно възмутително и не може да бъде оправдано с нищо /.../ Китайското правителство би трябвало да бъде крайно засрамено от тази публикация", заяви австралийският премиер.

В своя пост, придружен от снимката, Чжао пише, че е "шокиран от убийството на афганистански цивилни и затворници от австралийски войници". "Ние силно осъждаме подобни действия и призоваваме да се потърси отговорност от извършителите", допълва говорителят на китайското външно министерство.

Той направи това изявление във връзка с оповестяването по-рано този месец на независим доклад за предполагаеми военни престъпления, извършени от войници от австралийските специални сили в Афганистан от 2005 до 2016 година, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във