Банкеръ Daily

Свят

Австралия, Индия, САЩ и Япония с инициатива за полупроводниците

Лидерите на страните от Четиристранния диалог по сигурността (Австралия, Индия, САЩ, Япония) на срещата в петък във Вашингтон смятат да обявят съвместна инициатива за укрепване на веригите за доставки на полупроводникови микросхеми. Това е съобщил представител на американската администрация на висока позиция на пресконференция.

"Що се отнася до полупроводниците, то ние ще обявим  инициативата за веригите за доставки", е казал той. Става дума за "действително детайлно разработена съвместна инициатива", в рамките на която ще трябва "да проучим и разкрием съответните „тесни места" и да предприемем "критически важни стъпки, за да укрепим сигурността на веригата на доставките", както на самите полупроводници, така и на техните "ключови компоненти".

Глобалният дефицит на микросхеми, който засяга много отрасли, е свързан с рязко нарасналото търсене в условията на пандемията на битова електроника, преди всичко телевизори, телефони и игрални конзоли, а също така с увеличение на търсенето на автомобили. Проблемът се е задълбочил и от зимните бури в щата Тексас, където са разположени някои предприятия за производство на чипове. Силно е било и влиянието на пожара в завода на японската компания Renesas Electronics, която държи 17% от световния пазар на микросхеми.

Други инициативи

Представителят на администрацията е съобщил също, че ще бъдат обявени и редица други инициативи. "Ние също така ще представим информация и за усилията, насочени към  разполагане на мрежите 5G и тяхната диверсификация", е казал той. "Ние ще се опитаме да направим стъпки и в посока на укрепване на устойчивостта на критически важната инфраструктура, насочена срещу  кибер заплахите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във