Банкеръ Daily

Свят

Аврамопулос: Мигрантската криза приключи

Това, че въпросът с миграцията не е в дневния ред на предстоящото този месец заседание на Европейския съвет, е поредното доказателство, че кризата е приключила. Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос на пресконференция в отговор на въпрос.

Само три държави от ЕС не бяха съгласни с квотите за разселването на мигранти, десетки хиляди досега бяха разселени. Не обвинявайте Европейската комисия, не стреляйте по пианиста, призова еврокомисарят. Никога не съм работил толкова, колкото в последните четири години, добави той. Аврамопулос предупреди, че не се знае какво може да стане занапред заради продължаващия хаос в Либия.

Еврокомисарят призова министрите на вътрешните работи и правосъдието, които ще заседават утре и в петък в Брюксел, да проявят отговорност и да обсъдят промените в правилата от Дъблин. Ще бъдем много уязвими, ако не одобрим обща система за предоставяне на убежище, добави той. Аврамопулос каза, че популистите влагат сили при обсъждането на миграционните въпроси и предупреди за растящото им влияние в навечерието на изборите за евродепутати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във